MADBLOG & LIVSSTIL

Tante Diddes Brune kager

Af og til besøgte vi min fars tante, der boede i en lille by nær os. Hendes hus var lidt specielt. Et træhus, sådan noget ala Pippi Langstrømpes hus. Det var godt nok lysegrønt og lidt pænere med en sirlig lille have til. Faktisk et meget sødt hus. Efter tante Didde døde, blev huset solgt  og i nogle år var der noget så eksotisk som bordel i huset. Efterhånden forfaldt det og blev revet ned.
Jeg var på ferie der en gang (hos tanten), hvor jeg lærte at strikke, hun var nemlig pensioneret håndarbejdslærerinde, som det hed den gang. Jeg tror nok vi begge nød det meget, hvor vi også gik hånd i hånd ned til den lille købmand. Til jul bagte hun bla. brunkager, som min mor senere også bagte hver år til jul.
I starten var det "bare" en brunkage som vi fik, men da julekalenderen "De to i ledvogterhuset" med Jens Okking blev sendt, blev brunkagerne mere end populære hos os.
For de to i Ledvogterhuset bagte og spiste brunkager i udsendelsen og det var netop sådanne nogle med en mandel, som vi fik. Åh jeg husker stadig den julekalender. Jeg elskede den virkelig og det er synd den ikke findes længere.

Og nu mens jeg smager på brunkagerne, kommer barndomsminderne myldrende frem. Det er nu både sjovt og dejligt. Var brunkagerne i julekalenderen egentlig også som ruder eller var de runde? Det er jeg kommet lidt i tvivl om. Eller også bagte min mor egentlig runde, men lavede dem om efter julekalenderen. Desværre kan jeg ikke spørge hende længere. Men nu har jeg bagt dem, og de har formen som ruder og er lækre og sprøde.

Måske skal jeg lige "oversætte" opskriften til gram istedet for pund. Det bliver vist ikke brugt længere. 1 pund er = 500 gr. eller ½ kilo. Jeg har også sat den ned til ½ portion, for ellers ville vi da have brunekager helt til sommer. Det er en ret stor portion.

[ingredients title="Tante Diddes Brunkager"]
ca.70 - 100 stk alt efter størrelse

  • 125 gr smør
  • 25 gr fedt
  • 125 gr farin
  • 250 gr mørk sirup
  • 500 gr mel
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk stødt nellike
  • 10 gr potaske
  • smuttede mandler

Kom smør, fedt, sirup og farin i en gryde og varm langsomt op. Når det er smeltet sammen tages det af varmen og hældes over i en skål hvor det står og afkøler lidt.

Når dejen kun er lun, kommes mel, kanel og nellike i sammen med potasken, der er blandet og opløst i ¼ dl vand. Ælt dejen sammen. Den er ret blød så længe den er lun. Stilles køligt til næste dag, så dejen og smagen kan sætte sig.Husk at tage dejen ud nogle timer inden du skal bruge den, så den bliver lidt blød igen.

Ælt dejen så den bliver så blød, at du kan rulle den ud. Den er ret så hård, men jeg skar den i mindre stykke og fik den fint uden de store armkræftet, æltet blød.

Rul dejen tyndt ud (ikke så den er gennemsigtigt), men ca 1 -2 mm. Nu kan du enten stikke dem ud med en rund form, eller skære dem i ruder facon. Sæt en smuttet mandel i hver.

Lægges på en bageplade med bagepapir og bages ved 190 gr. i ca. 6 min. Hold øje med dem, de må ikke blive for mørke.

Så har du dejlige sprøde brunkager og hele huset dufter af jul.

[/ingredients]

Mere indhold til dig

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *