I morgen er det Luciadag, og vi skal spise de sjove luciaboller. Falder dagen d. 13. december lige i en weekend, får vi de søde lette boller til morgenmad, men når det er på en hverdag, må det vente til om aftenen. Jeg bager lige en portion ekstra, som kommer i fryseren. Så er de klar til at lune i ovnen julemorgen, og forsøde et hyggelig morgenbord. Det er faktisk blivet en tradition, at vi spiser luciaboller julemorgen. Og traditioner er dejlige, især i julen.
Jeg har allerede en opskrift på luciaboller her på bloggen, men denne gang fik jeg lyst til at komme lidt marcipanremonce i bollerne, inden de blev formet til de sjove esser. Og så er det lige før, at smør er udnødvendigt og de bare kan spises sådan lune og friskbagte. Og så med en chokoladedup istedet for rosin, går det hele jo op i en højere enhed.
Skulle du få lyst til at servere dem til morgenkaffen, kan du halvere gærmængden og sætte dejen til hævning i køleskabet natten over. Tag dejen ud af køleskabet 1 time inden du former dem.
[ingredients title="Advents- og Luciaboller"]
12 stk.
- 50 gr øko gær
- 100 gr smeltet smør
- 2 ½ dl lunken mælk
- 1 gr safran eller ½ tsk gurkemeje
- 100 gr sukker
- 1 knsp salt
- 1 æg
- ca. 500 gr mel
- chokoladestykker
- sammenpisket æg til pensling
REMONCE: - 150 gr marcipan
- 150 gr blødt smør
- 100 gr sukker
Opløs gæren i håndvarmt smeltet smør og mælk.
Tilsæt safran eller gurkemeje, sukker, salt og æg. Drys melet i til sidst og ælt dejen.
Dejen skal være blød og lækker, men ikke klistre.,
Stil dejen til hævning i 40 min.
Bland de 3 ingredienser til remoncen og ælt eller pisk det sammen, så der ingen klumper er.
Hæld dejen ud på bordet og del dejen i 12 stykker. Tryk hver dejklump fladt ud og fordel/smør remoncen på dem. Tril dejen sammen og rul dem til pølser med remonce indeni. Form dem til S'er ved at rulle sammen fra hver ende, men modsat hinanden. Det lyder indviklet, men hvis du kigger på dem jeg har lavet, er jeg sikker på at du forstår hvad jeg mener. Du kan selvfølgelig også lave alle mulige andre former.
Kom et stykke chokolade på hver ende.
Lad brødene efterhæve på bagepladen i 25 min. Pensl med sammenpisket æg og bag dem ved 200 gr 10-15 min., alt efter størrelse. Mine er ikke helt små.
[/ingredients]
Rigtig god Lucia dag til dig - og huske at nyde nybagte lette og søde lucia boller til din kaffe.
Skriv din kommentar her