DET VAR SÅ DEN SOMMERFERIE:
Hallegård Gårdbutik er et hidtil upåagtet turistmål på klippeøen.
Af Journalist Kirsten Enevoldsen - gæsteskribent på Jensens Madblog.
- Jeg var vild med at køre lastbil, da jeg var ung. Min far, der var forretningsfører i Guldager Foderstof ved Esbjerg, kontaktede derfor foderstofforretningen i Rønne. Så kunne jeg vel løbe/køre hornene af mig herovre.........
- Jeg rejste herover – 19 år gammel – og kommer aldrig herfra igen. Nu driver jeg sammen med min kone, Lis, Hallegård Gårdbutik her ved Østermarie. Og det er lige sagen. Siden 1989 har vi drevet stedet her. I dag har vi tre slagtere, en kok – og så alt det løse; 16 ialt. Vi har travlt året igennem – og selv om turisterne kommer til Bornholm hele året, så har vi mest travlt i sommerhalvåret. Da må jeg ha’ nogle ekstra ”sommerfugle” ansat, fortæller Jørgen Toft Christensen – ejer og idémager, men uden en egentlig faguddannelse.
Værsgo’ – prøv en skive af fru Larsen.Smag fru Larsen
- Smag fru Larsen her. Den er go’, siger han og langer et par smagsprøver over disken.
Den mand er da ikke helt almindelig, tænker man – og smager på fru Larsen. Den er go’. Det er den grønne madagascar også. Og den med fennikelsmagen. Og de papirstynde skinkeskiver, der har fået smag af deres to års lufttørring i de bornholmske bunker fra koldkrigen. De ligger inde midt i Vestermarie plantage og trækker smag.
Nå, men vi er turister fra Esbjerg og skal ha’ nogle Hallegård-pølser med hjem – samt have sulten stillet med stedets berømte moppedreng af en specialbygget hotdog str. XXL til 50 kroner. Nå. Den er udsolgt for i dag. Så tager vi et pølsebræt til en 100 krone. Bestemt ikke noget dårligt bytte.
Så lækkert præsenteres Hallegårds pølsebræt.Vi kommer fra Esbjerg
- Vi skal ha’ pølserne med hjem til Esbjerg, så pak dem lige forsvarligt ind.
Nå. Der kommer jeg også fra, lyder det fra slagteren. Ja altså en bette by lidt udenfor. Fra Guldager. Vi pludrer videre om vejr og vind. Det går op for Hallegård-bossen, at det er en skriverkarl, der roser fru Larsen og alle de andre lækkerier.
- Så må du da kende Birthe Rasmussen. Hun var vores nabo, og hun havde noget med de blade derovre at gøre. Ja-ja, det gør vi da. Og når du er fra Guldager, må du da ha’ kendt Robert Christensen – den gamle Venstremand, der i to perioder sad i Esbjerg byråd (1974-1981) og arbejdede derude i foderstoffen ved siden af forsamlingshuset…..
- Han var min Far!
Gårdspladsen med toppede brosten er indrettet som udendørs café.Næsten i familie
SÅ lille er verden. Pudsigt lille ekstra ferie-krydderi. Ved nærmere øjesyn kan den nu bornholmske gårdbutik- og pølsemageriejer egentlig også godt ligne Robert Christensen med de lune bemærkninger. Men nu var vi næsten i familie. Fik serveret det lækreste pølsefad og blev vist rundt på hele gården. En oplevelse.
Ude på marken bag gården gumlede råvarerne - i form af en flok kødkvæg– uanfægtet videre.
Og hvem skulle nu tro, at den ydmyge landejendom, som vi nær aldrig havde fundet langt derude på landet, rummer et gedigent pølsemageri med egne røgeovne, store kølerum, et effektivt køkken, en butik, hvor pølserne og alle andre gårdbutik-produkter oser af kvalitet og smag.
Gårdslagterens hædersbevisninger hænger lige ved indgangsdøren.På vej med mikrobryggeri
Men sådan er det. Og her er altid gang i en ny plan, der skal realiseres. I år er det indretning af det tidligere malkemaskinerum til mikrobryggeri. Joh, der er gang i Jørgen Toft Christensen, som naturligvis også har den faste årlige leverance af lækkerier til nogle af de politiske partier ved folkemødet i Allinge.
Naturligvis er Hallegård også med i Regional Madkultur og dekoreret med den internationale anerkendelse ”EXCLUSIVE D’EUROPE”. Ikke at Jørgen Toft Christensen går rundt og praler med det. Det gør han heller ikke med den kendsgerning, at han er udnævnt som Ridder/Chevalier i gastronomi af Federation Cuisiner Exclusive d’Europe – en verdensomspændende gastronomisk organisation i 68 lande.
Skiltet, der viser vej til Prinsgemalens jagtområde.Prinsgemalens jagtvej
Nej - han passer sin dont. Serverer gårdens lækkerier, som blandt andre fruen har komponeret. Blander sig lidt i det lokale liv i Østermarie og rundt på øen, hvor Hallegård-salgsvognene parkerer efter en nærmere aftalt plan.
Og så åbner han dørene for aftalte arrangementer. Ét af de helt eksklusive er her prinsgemalens jagtselskab. Prinsgemalen holder af at sidde på én af Hallegårds havestole og glæde sig over både landskab og den helt særegne stemning, der er hos pølsemageren med de perfekte smagsløg og et udpræget innovations-talent.
Og hvad gjorde skjælmen Jørgen Toft Christensen – for sådan én er han også? Han foranstaltede, at en markvej ved gården blev kongelig. Den hedder nu Prinsgemalens Jagtvej, er udstyret med revir og Prinsgemalens monogram.
Sådan.
Bornholm er ganske vist rundkirker, røgede sild, klipper, kunst og meget mere, som vi kender fra brochurerne, - og som er et must på en bornholmer-ferie. Hallegård er også et besøg værd!
Tak til Kirsten, fordi hun vil dele en ferieoplevelse med os. Kommer jeg til Bornholm, skal jeg da helt sikkert besøge dette dejlige sted.
Skriv din kommentar her