Julegrisen er økologisk, og det er flæskestegen også her.
Julen står for døren og dermed også julemiddagen med god og lækker mad. Den aften gør vi alle lidt ekstra ud af maden, men tænker vi også over, hvad vi køber til middagen? Forretningerne bugner med tilbud på både flæskesteg, medister og forskellige fjerkræ. Men hvordan er kvaliteten når man køber de sindsygt billige tilbud og hvilket liv har dyrene haft inden de ender i køle- eller frysedisken?
I juletiden, hvor vi gør vores bedste for at dele med vores nærmeste, er det måske også tid til at sende naturen og dyrene en kærlig tanke, og købe kød fra dyr der har levet et godt liv.
Jeg har valgt en rigtig god svinekam med svær samt en medister, som strutter af sundhed og saft, og jeg kan næsten fornemme at det kommer fra en glad og tilfreds gris.
Nu tænker du sikkert, - Hvordan kan hun være sikker på grisen var glad? Jo, det kan jeg ganske enkelt fordi, kødet stammer fra en økologisk gris! En gris der har haft god plads i stalden, en gris der har været ude under åben himmel, og en gris som er fodret med økologisk grovfodder. Vi skal huske at tænke på dyrene, og på dyrenes velfærd - også når det er jul.
Økologisk kød er mere smagfuldt og lækkert, - eller måske er det fordi man ved grisen har haft det godt, at det giver en bedre smag. Men det er dog sikkert, at kødet ikke er pumpet og tilsat alt muligt usundt og unødvendigt.
Efterhånden forhandles økologisk kød flere og flere steder, og i større supermarkeder som f.eks. Føtex kan man købe kød fra det økologiske slagteri Friland. Der findes også en del gårdbutikker der forhandler økologisk kød og også lækre grøntsager med mere smag end de masseproducerede.
Økologisk Landsforening har lavet en Juleguide til din øko-Jul, med hjælp til, hvor du finder økologiske produkter.
Der er selvfølgelig også tilbehør til flæskestegen, og da jeg helst også vil undgå grøntsager, der er blevet sprøjtet, samtidigt med nogen der har meget mere smag, valgte jeg selvfølgelig økologiske grøntsager.
Ingredienser til øko-julemiddagen:
- Flæskesteg med svær
- Svesker, evt. ét par stykker
- Abrikoser, en håndfuld
- Æble
- Timian
- Laurbær
- Hakket hvidkål fra Sønderjysk Kål, den økologiske
- Fløde
- Smør
- Hasselnødder
- Rødkålshoved
- Ribssaft
- Eddike
- Små pillekartofler
- Honning
- Salt og Peber
Flæskesteg:
Svesker, abrikoser og æblet skæres i mindre stykker og blandes med salt og timian. I stegen skæres der en lomme midt i, og fyldet presses godt ind så det kommer hele vejen.
Økologiske abrikoser er meget mørkere fordi de ikke bliver svovlbehandlede for at bibeholde abrikosernes orange farve. Jeg synes også, at smagen bliver en helt anden og for mig bedre, når man bruger de ikke svovlbehandlede.
Tør sværen og sørg for, at sværen er ridset helt ned til kødet. Gnid sværen med salt, og slut af med at komme nogle blade laurbær i toppen.
Hæld vand ved stegen og sæt den i en 150 grader varm ovn i ca. 1½ time. Herefter skrues op til 230 grader og den får endnu ½ time. Temperaturen i stegen skal være på max 65 grader for at den ikke bliver tør. Er sværen ikke sprød, kan du give den et par minutter med grillen. Men hold øje med den. Det går hurtigt.
Gammeldags Hvidkål:
En jul uden gammeldaws hvidkål går ikke her, så derfor er der også indkøbt hakket hvidkål fra Sønderjysk Kål, som også har en økologisk udgave. Kålen er tøet op, og kommes i en gryde med ca. 50 gr. smør, 1 spsk mel og 2 dl. fløde. Varmes forsigtigt op, samtidigt med der røres i gryden. Kan den trække mere vædske, kommes der mere fløde i. Tilsæt evt. 50 gr groft hakkede hasselnødder. Smag til med salt og peber.
Rødkål:
1 rødkålshoved skæres i fine strimler og kommes i en gryde sammen med 2 dl ribssaft, 1 dl eddike og 50 gr. sukker. Koges til det er mørt, ca. 20-30 min. Jeg kan godt lide der er lidt bid i rødkålen. Smag den til med salt og peber og evt. mere saft eller eddike. Der er nogen der gerne vil have lidt kommen i, men det undlader jeg. Har man andefedt, kanman vende lidt i rødkålen, for at give den et blankt udseende.
Brunede kartofler:
Kog og pil de små kartofler. Kom 2 spsk honning og 50 gr sukker på en varm pande. Sukkeret kan udelades, men brug så lidt mere honning. Lad det smelte indtil det er lysebrunt, og kom så 50 gr smør på panden. Når smørret er smeltet, kommes kartoflerne på. Vend dem jævnligt til de er pænt glaserede og varme. Kartoflerne skal have stuetemperatur når de kommes på panden.
Saucen - eller sovsen:
Si væden fra stegen op i en gryde og kom fløde eller rødvin ved. Kog saucen ind og smag til, evt. med lidt ribsgele. Skal det være SOVS som hænger ved kartoflerne, bruges fløde.
Så er middagen klar til servering. En god økologisk middag med smag og som kan spises med rigtig god samvittighed, og derfor smager endnu bedre.
Kaffe og Økologisk Konfekt:
Oven på en god middag, er en kop rigtig god kaffe dejlig, især når den serveres med hjemmelavet konfekt.
Jeg har lavet nogle dejlige marcipansnitter med økologisk marcipan, som har en meget kraftigere smag af mandler og er lidt grovere i konsistens. Konfekten er overtrukket med en ligeledes økologisk hvid chokolade, som er er mørkere end almindelig hvid chokolade.
200 gr økologisk marcipan
4-6 brunekager/chilichokoladekager
2 store tsk kondenseret mælk, der er kogt til karamel
lidt flormelis til udrulning
70 gr økologisk hvid chokolade
pynt
Bland marcipan, knuste brunkager og karamel til en blød men alligevel fast masse. Rul marcipanen ud på lidt flormelis, så det ikke hænger i, og fold den sammen til en rektangel. Skær i snitter, som ligger og tørrer mens du smelter chokoladen over vandbad. Dyp marcipanen og drys med pynt inden chokoladen tørrer. Stil dem til tørring.
Lav en god kop kaffe, og servér snitterne til, efter middage .
Udvalget af økologiske produkter er ved at være stort i de fleste butikker, hvor i mod kødvarerne halter bagefter. Men jo mere bevidste vi bliver om økologi og dyrenes velfærd, og ønsker at gøre noget ved det, stiger udvalget med efterspørgslen.
Økologi handler om at passe godt på sig selv, sine børn og børnebørn, og bekymre sig om miljøet og dyrevelfærd.
Til slut et billede af en fantastisk smagfuld øko-medister, der overhovedet ikke svandt ved stegning. Pølsen var ikke pumpet, men var fast og fin.
Her er den serveret med øko-hvidkål og en salat af økologisk grønkål, rødkål, appelsin og nødder.
Dressing lavet af appelsinsaft, lidt honning og salt og peber. Et godt alternativ til den traditionelle rødkål.
Ellen
Hej Sofie.
Mange tak. Dejligt du kan bruge det som inspiration, og jeg glæder mig til at se, hvad du får ud af julekålen.
Jule-mad-hilsner fra Ellen
Sofie
Det er en ret der har alle julens kvaliteter i sig lige fra en traditionel jule flæskesteg til Gammeldags Hvidkål og ikke at glemme dejligt jule konfekt til kaffen virkelig flotte billeder og din opskrift på jule kål er virkelig inspirerende og jeg vil prøve at arbejde vider med den
Mange tak for et virkelig godt juleindlæg TAK