Vaniljekranse hører julen til, og det ligger også fast, at de skal være runde med hul i midten. Her stopper det så også, for opskriften findes der flere variationer af, ligesom nogle er trillet og formet, mens andre er kørt ud af kødhakkeren og formet.
Jeg har brugt Madam Mangors opskrift, som stammer helt tilbage fra 1800 tallet. De er ganske enkelt fantastiske!
250 g søde mandler
1 stang vanilje
375 g blødt smør
250 sukker
1 æg
500 g mel
evt. 1 spsk vand
Hak mandlerne (med skal) og den hele vaniljestang helt fint, så det er som mel. Kom mandel/vanilje mel, smør, sukker, æg og mel i røremaskine og kør til det bliver den fast dej. Vil den ikke samle sig, kommes lidt vand i.
Sæt dejen i køleskabet ½ time.
Så kommer lidt tålmodighedsarbejde. Tril små pølser og form dem til vaniljekranse. De flyder ikke noget videre ud, så der kan være mange på en plade.
Bages ved 180 grader i 8 - 10 min, eller til de er let lysebrune.
Mens vaniljekransene køler af på bordet, laves kaffen. Nyd så de lækreste nybagte vaniljekranse med den nybryggede kaffe.
Mums så er der julestemning 🙂
Skriv din kommentar her