Ribs er ved at være et lidt glemt bær, og det er rigtig synd. Før fandt man en ribsbusk i de fleste danske haver, men i dag har den travle familie ikke tid til at høste og sylte.
Men hjemmelavet ribssaft eller ribsgelé, smager betydelig bedre end den fabriksproducerede. Og så er der sæson netop nu.
Jeg har været ude ved Vibegaard, som høster store marker med ribs, og hente et par spandefulde. I får lidt af det jeg har lavet, for en del af bærrene kom også i fryseren til senere brug.
Efter at bærene er vasket og larver er pillet fra, er det nemmeste at komme hele molevitten i saftkogeren, og lave en rigtig god ribssaft.
Man kan selvfølgelig også koge ribsene i en gryde med meget lidt vand (1 dl) og derefter si gennem et klæde, til en ren saft.
Herefter kan den koncentrerede ribssaft bruges til saft, drinks eller gelé.
Ribssaft
1½ l saft
150 gr sukker
Bland sukker i den rene saft, og varm op, indtil sukkeret er helt smeltet. Kan evt. tilsættes konserveringsmiddel eller lidt cognac inden den hældes på flasker og lukkes til, hvis den skal gemmes i længere tid. Man kan også med fordel fryse saften og tage op efterhånden som man skal bruge det.
Jeg laver ikke saften så sød, men prøv dig frem med hvor meget sukker I vil have i. Det er en koncentreret saft, der kommer ud af det, som blandes med vand når den skal drikkes.
Læskende saft
Kom ribssaft i et glas, og tilsæt vand efter ønske. Fyld godt med isterninger i - og vupti, du har en skøn læskende saft.
Saften kan også bruges til friske drinks.
Velkomstdrinks
1 del ribssaft
1 del mousserende hvidvin
isterninger
Drink
2 cl del lys rom
5 cl ribssaft
lime
danskvand
is
Bland rom og ribssaft, og fyld op med danskvand og isterninger. Gerne danskvand med citrussmag. Pynt limeskiver og evt. ribs.
Ribsgelé
1 l ribssaft
1 kg sukker
Kom saft og sukker i en gryde og kog op under omrøring indtil sukkeret er smeltet. lad gelén koge sagte i ca 40 min, skum geléen, og tag så geléprøven. Med en ske dryppes lidt saft op på en tallerken. Er sidste dryp lang og sej, og saften på tallerkene ikke flyder ud, er geléen færdig til at blive hældt på skolde glas. Vælg om du vil have konserveringsmiddel eller en sjat spiritus i, for at geléen kan holde sig.
Vil du være på den helt sikre side, kan du tilsætte økologisk geleringsmiddel, så stivener den helt sikkert.
Geléen er god på varme friskbagte boller og er ganske uundværlig til sovsen til jul.
Ribs-Hindbær Syltetøj
200 gr hindbær
300 gr ribs
400 gr sukker
Ribs og hindbær koges op med sukkeret, og står og simrer i ca. 40 min. Vil du have den mere stiv, kan der tilsættes geleringsmiddel. Skum marmeladen og kom den på skyllede glas, som lukkes straks, så der kan dannes vakum.
Endelig bruger jeg også ribsene til Rysteribs.
2 del ribs
1 del sukker
Rysteribs er blot ribs, der vendes med godt med sukker , og står og trækker nogle timer. Jeg serverer rysteribs til middage, i kager, på vaniljeis eller i en gang Skyr, der røres op med rigelig med let mosede rysteribs, og serveres til morgenmad.
Edith de Neergaard
Hej Ellen
Jeg er ret grøn hvad der angår kogning af saft og lign. jeg ville så gerne lave den ribssaft du har lavet opskriften på, men du skriver ikke hvor mange ribs der skal til for at få en liter saft, der står 1 1/2 liter saft og 150 gr. sukker, men grøn som jeg er så kan jeg ikke tænke mig til hvor mange ribs der skal bruges for at få 1 ltr. saft, hjælp mig jeg er helt på herrens mark. Jeg er glad for din blog, den giver mig megen inspiration til den daglige mad. Venlig hilsen Edith de Neergaard
Ellen
Hej Edit.
Jeg har ikke et fast mål på, hvor mange ribs jeg bruger. Men jeg vil tipse på, at ca 3 kg ribs vil give 1½ l saft før sukkeret tilsættes.
Men har du mere eller mindre, er det bare at gange og dividere 🙂
Spørg endelig hvis der er andet du er i tvivl om.
Hilsen Ellen
Ellen
Hej Linda.
Den Risotto skal jeg da prøve, det lyder rigtig spændende.
Jeg bruger også ribs i salater og ovenpå oste. De kan bruges til virkelig meget. I dag skal vi have torsk med ribs.
Hilsen Ellen