MADBLOG & LIVSSTIL

Så er ferien slut for denne gang. I morgen skal jeg igen starte på arbejdet, og jeg glæder mig faktisk. Det er dejligt at komme tilbage til kollegaerne, kunderne og dagligdagen. Og mon ikke der ligger en lille pæn bunke til mig når jeg kommer? Men så skal jeg også hjemmefra vores lille killing, som er flyttet ind hos os i denne uge. Felix er en rød hankat, med masser af energi og er ret legesyg, som killinger nu er. De første nætter gav det ikke meget søvn, men nu har han lært at vi ikke skal lege om natten.

felix
Den forgangne uge, er gået med at bruge nogen af alle de blommer vi har i haven lige nu. Langtidbagte tomater har jeg også fået lavet og de ligger nu i en god olie og venter på at jeg bruger af den. Og så skal resten af urterne (gulerødder og rødbeder) i mine højbede også til at tages op, for der skal såes olieræddikke og vintervikke, der skal gøre jorden mere frugtbar.

rodbeder-aeg-87
I dag fik vi en vietnamesisk salat. LêLê har i en af sine kogebøger en lækker rødbedesalat. Den har jeg lavet og tilrettet efter min egen smag. Det er en rigtig lækker salat med de nye rødbeder, som er i køkkenhaven lige nu.

4 rødbeder
3 æg
1-2 gulerødder
½ rødløg
Lidt blandet salat
Evt. salsola

2 spsk soya
2 spsk rødvinseddike
3 spsk (hvidløgs)olie
lidt limesaft
frisk hakket koriander
evt. lidt chili

rodbeder-aeg-87
Vask og kog rødbederne så de stadig har bid. Mine var ikke så store, så de fik ikke mere end 10 min, men er det normal størrelse rødbeder, koges de i 15-20 min. De må endelig ikke være bløde, men stadige kunne “knase”. Afkøle dem og skær i tynde skiver.
Skær gulerødder i meget tynde skiver.
Kog æggene hårdkogte, afkøl og skær i tern. Og skær løg i små tern.

Ved anretning bredes salaten ud på fadet. Herpå lægges de tynde skiver rødbeder og gulerødder og ovenpå kommes løg- og æggetern. Pynt tilsidst med sasola.

Pisk dressingen sammen og fordel lidt hen over salaten. Server resten til. Giver soyaen ikke salt nok, så krydr med lidt mere salt.

rodbeder-aeg-76
Salsola er en lidt sjov plante. Jeg faldt over frøene, og prøvede at så dem i køkkenhaven i år. Der er blevet ret meget af den, og selvom jeg bruger af den, kommer der bare nye skud igen. De er dog kun etårige, så desværre skal der såes nye igen til foråret. Salsola bliver brugt meget i Japan og Italien, både til sushi, salater og i andre retter. Smagen er så fin, at man skal passe på, ikke at sætte den sammen med mange andre smagsgivere, da den let bliver overdøvet. Jeg synes den er dejlig i salater, med en skøn frisk- og sprødhed. Næsten som en sukkulent. Og så pynter den også ret meget.

Jeg kan godt lide det vietnamesiske køkken, fordi der altid er friske urter i retterne. Urter der ikke er udkogte, men stadig har godt med bid.

print

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere
opskrifter