MADBLOG & LIVSSTIL

Bornholmsk Hønnu Syp

Ja hvad er nu det for noget. Sådan tænkte jeg også, da Torben Severinsen, der er en ven og fra Bornholm, skrev om at han skulle til at lave SYP. Han havde linet op med vodka, honning, en gammeldags citronvand og så en lille underberg. Underberg er ikke med i den originale Syp, og det er citronvand faktisk heller ikke. Så jeg valgte at nøjes med en neutral snaps og honning.

Ordet syp svarer til en snaps eller en spids, altså en enkelt genstand fra brændevinsflasken.

Honningsyp er lavet af honning og snaps, og findes i rigtig mange udgaver. Nogle er tilsat krydderier og krydderurter, og andre er honningen erstattet af andre sødemidler som rørsukker, brun farin eller sirup. Men INGEN  bornholmer ville bruge andet end honning. De fleste bruger et glas honning til en flaske snaps. Sypen kan røres med ske eller køres en omgang i en blender.

Oprindeligt brugtes honningsyp  og bitter med malurt eller andre smagstilsætninger for at dække den fæle smag af fusel. Honningsyp blev drukket af sølvbrændevinsskåle eller spist med ske i de rige skipper og bondehjem ved juletid. Eller den blev brugt som dyppelse til de tørre kommenskringler. Bornholmerne fik retten til at brænde snaps som tak for at skænke Frederik 3. deres ø til arv og eje i 1658. Privilegiet varede til 1864 og snapsen flød rigeligt i alle kredse på Bornholm.
Senere blev sypen serveret i glas eller skåle til hver enkelt, og i dag tror jeg de drikker den af dramglas som jeg også har tænkte mig at gøre.

For Bornholmere er det en drik der forbindes med jul - typisk begynder bornholmere, at lave den i november, så den kan lagre og få en bedre smag gennem november og december, og så drikkes den op til juletid. Syp skal serveres 12 grader varm. Min fik kun lov til, i første omgang, at trække 1 uge.

Hønnu Syp. (Honning Syp) er ret nem at lave.
Torben sendte mig denne opskrift:
Smid honningen i mikroovnen. Rør den derefter i snapsen Man kan også hælde snaps direkte på honning og røre jævnligt, - eller brug en blender. Ryst den den et par gange om dagen i en uge. Så er den fin.
Du skal bruge:
75 cl Brøndum snaps (vodka kan også anvendes)
400 g honning

Jeg valgte at hælde snapsen ovenpå honningen (har ingen microovn), og rørte godt rundt indtil det var opløst. Så har glasset med sypen stået i køkkenet i en uge. Og i dag blev den hældt på flaske og også lige smagt på. Den smager af snaps, men er sød - og så kan jeg faktisk godt lide den.  Og så har den en fin lysegul farve. Jeg kan forestille mig, at den bliver endnu bedre af at stå lidt længere, så honningsmagen rigtig udvikler sig.

Jeg har læst et sted, at syp skulle være godt for helbredet, - den skulle helbrede en forkølelse. Er jeg ikke lidt forkølet?

Mere indhold til dig

6 reaktioner

 1. Jeg har haft stor succes med at tilsætte 20-25 hele kaffebønner som trækker en måneds tid.

  Hilsen
  Helge

 2. Smag og behag er jo som bekendt forskellig - og tak for det! Jeg har lavet honningsnaps i mange år efter den opskrift jeg lærte da jeg var ung. Snapsen foretrækker jeg er en Rød Aalborg og honningen skal for alt i verden være direkte fra en biavler så den ikke er varmebehandlet. Er honningen varmebehandlet bliver den ikke ordentlig opløst i snapsen og skal stå flere uger for at smage bare rimeligt. Bruges ubehandlet honning er snapsen drikkeklar på et par dage. Den virker hver dag hele året!

  I juletiden såklart til en stegt saltsild med sennep på!

 3. Den kan nok også drikkes til påske? I hvert fald har jeg først nu fået købt snapsen, så tl jul når den ikke at blive så godt, som den jeg "plejer" at have.
  Tak for et godt indlæg og glædelig jul.

  1. Jeg har min fra sidste år endnu, og den smager absolut ikke ringere 🙂
   Godt Nytår til dig.

   Hilsen Ellen

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *