Hedeviger er en sønderjysk kage, der især spises til fastelavn. Her er den rigtige og originale opskrift med sukat, rosiner og kardemomme.
Sønderjyske hedeviger: Til fastelavn har vi altid fået fastelavnsboller. Men det skulle være de rigtige, og for os var der slet ingen tvivl, - det skulle være hedeviger.
Det er en flad bolle med rosiner og sukat, og en hel del smør.
Min mor rørte dejen sammen om aftenen, og tidligt næste morgen blev dejen bragt til bageren, som bagte dem. Og senere på dagen kunne vi hente de lækreste hedevigere.
Jeg rører også dejen sammen, men bager dem selv. De er faktisk ret nemme at bage, og så nøjes jeg med at hæve dejen ½ time, i stedet for hele natten. Og de er bestemt også gode.
Opskriften er min mormors.
Opskrift på hedeviger
Ingredienser
- 500 g hvedemel
- 2 æg
- 75 g gær
- 2 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 1 spsk kardemomme
- 1,5 dl mælk kold
- 200 g sukat
- 200 g rosiner
- 500 g smør
Sådan gør du
- Alle ingredienser undtagen smør blandes sammen og æltes godt sammen. Hviler ca. 15 min.
- Her kommer der så en lille forskel. Min mor og mormor kom klatter af blødt smør i dejen og æltede det let ind, så der stadig var små smørklatter at se. Det er vigtigt at smørret er blødt her.
- Jeg brugte koldt smør, og valgte i stedet at rulle det ind i dejen af ca. 3 gange. Jeg rullede dejen ud og lagde kolde smørskiver på halvdelen. Foldes 3 gange ind over og gentages.
- Det er en lidt mere bøvlet måde, men giver mere flaget boller. Men jeg synes også min mors og mormors måde gav nogle fantastisk gode boller. Så vær ikke bange for at gøre det på den måde.
- Dejen hviler nu ca. en halv time, før den rulles ud, ca. 1- 1½ cm tyk (pas på ikke at få den for tynd).
- Udstikkes til runde kager, hvilket vil sige hedeviger.
- Læg hedevigerne på bageplade, hvor de hæver en halv time igen.
- Pensles med sammenpisket æg og bages ved 200 grader til de er pænt lysebrune. Det tager ca. 10 minutter.
Ernæring
Noter
Server de friskbagte hedeviger mens de stadig er lune.
De kan fryses, og varmes let i ovnen inden servering, så de smager som nybagte.
Se flere opskrifter
Gammeldags fastelavnsboller med fyld
Skriv din kommentar her