Marmorkagen

Marmorkagen

Jeg har da slet ikke fået skrevet om den Marmorkage vi fik til eftermiddagskaffen i søndags. Sådan en rigtig “mormor” sandkage. Opskriften jeg har, er fra min mormors bagebog, og den synes jeg altid bliver god. Og så hører den selvfølgelig til på et rigtigt sønderjysk kaffebord.

Nogen gange synes jeg, at det er dejligt at få en af de “gamle” kager, istedet for alle de nye fine kager der kommer frem. Og Marmorkagen må vist betegnes som en af de gode gamle opskrifter. Jeg husker ihvertfald kagen fra mine bedsteforældre. Det er en skærekage, hvor der i en del af den lyse kagedej tilsættes kakao. Den mørke dej kommer hen over den lyse, hvorefter der vendes lidt rundt i dejen, så kagen marmoreres.


Marmorkage


Bages i en rugbrødsform

  • 200 gr blødt smør
  • 200 gr sukker
  • 3 æg
  • 200 gr hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk vanillesukker
  • 1 nip salt
  • 1 dl mælk
  • 2 – 3 spsk god kakaopulver
  • 3 spsk appelsinsaft eller vand

Pisk det bløde smør cremet med sukkeret. Tilsæt æg, et ad gangen, og pisk godt mellem hvert æg.
Sigt mel, bagepulver, vaniljesukker og salt i dejen og rør i dejen sammen med mælk.

Tag 1/3 af dejen fra og rør den med kakao og appelsinsaft/vand.  I en aflang bageform, der enten er smurt godt eller foret med bagepapir, kommes 1/3 del af den lyse dej i. Kom den brune ovenpå og tilsidst den sidste 3. del lyse dej. Med en træpind trækkes lidt zik-zak eller cirkler gennem dejen, så der dannes et mønster.

Kom kagen i ovnen og bag den ved 185 grader i ca. 60 min, Mærk med en træpind, om den er nok, inden den tages ud,

Servér med en kop varm kaffe eller the, og nostalgien indfinder sig med tanker tilbage til bedsteforældrene.

Print

Skriv gerne en kommentar - det gør mig altid glad.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*